Garencategorieën? Hoe zit dat nu precies?

breien breitermen engelse patronen garen garencategorieën haaktermen haken

Garencategorieën? Heh?

Je slaat aan het pinnen en vindt een supertof patroon... in het Engels! Geen probleem toch? Je spreekt Engels en beheerst de basis haak-en breiwoordenschat. Alhoewel... Men spreekt over garencategorie 3 en heeft het over "yarns". Het supertoffe patroon lijkt plots wat minder toegankelijk.

Dokter Google kan je natuurlijk een heel eind op weg helpen maar toch is het een hele puzzel en voel je je toch steeds onzeker of je alles wel juist interpreteert.

Herken je dit scenario?

Vanaf nu kan je onderstaande tool gebruiken!

Ik maakte een handige tabel waarin je een overzicht krijgt van de garen-categorieën en hun namen. Per garencategorie vermeld ik de diktes van de breinaalden en haaknaalden. Mijn tabel bevat eveneens een overzicht van het aantal steken dat ongeveer in 10 cm zit zowel wanneer je breit (jerseysteek) of haakt (vasten).

(Opgelet! Maak steeds je eigen proeflapje want iedereen haakt of breit anders waardoor je persoonlijke proeflapje licht kan afwijken!)

garencategorie

 

"Hoeveel garen heb ik nodig voor mijn project?"

Dit moet zowat de meest prangende vraag zijn die haaksters en breisters zich stellen. Mijn Pinterest-zoektocht hieromtrent leverde mij erg handige overzichtstabellen op maar dan wel in yards. Dat is aan deze kant van de Noordzee een beetje hetzelfde als een haakpatroon met werkbeschrijving in het Russisch.

Zo'n tabel leek mij echter best handig. Daarom heb ik ze speciaal voor jullie "vertaald". Ik heb alle lengtes in yards omgezet naar meter. Als je dit exact gaat omrekenen verkrijg je natuurlijk geen ronde getallen. Voor jullie gebruiksgemak heb ik de lengtes afgerond.

Er wordt sowieso steeds een marge voorzien omdat je voor haakprojecten en breiprojecten verschillende hoeveelheden garens nodig hebt. Voorts heeft ook de steek die je gebruikt en het feit of je je steken eerder vast of eerder los haakt of breit een invloed op het benodigde garen.

De tabel hieronder is dus zeker geen exacte wetenschap maar wel een goede hulplijn bij je eerstvolgend project!

Tot slot vermeld ik graag nog even dat de bollen wol met een cijfer van 1 - 7 verwijzen naar de garencategorie. (Dat had ik vorige keer niet zo duidelijk vermeld ;-) )

Beide tabellen samen bevatten een schat aan informatie voor de haaksters en breisters onder ons!

hoeveel garen heb je nodig voor je project

Vanaf nu zijn Engelse patronen voor jou een fluitje van een cent!

Veel plezier ermee! 

PS: Laat zeker weten wat je ervan vindt!

 


Ouder bericht Nieuwer bericht


  • Coppieters Nicole op

    kan u mij helpen ik heb een patroon en dat spreekt over 2 draden garencategorie E of 1 draad categorie F
    het zegt E+E is the same as F


Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd