"Circular Monday" en "Green Friday"... dàt is het nieuwe normaal!

circular monday consuminderen duurzaam ondernemen duurzaamheid green friday netwerk bewust verbruiken sustainable

De eindejaarsperiode is weer in zicht! Dé periode bij uitstek waarin door heel wat mensen wordt "geconsumeerderd"

Vanuit de Verenigde Staten kwamen Black Friday en Cyber Monday aangewaaid... Deze dagen vormen ondertussen het begin en het einde van een verlengd weekend waarin het megakortingen regent. Consumenten worden hierdoor aangezet om aan te kopen zonder de tijd te nemen om bewuste keuzes te maken.

Zo worden er heel wat spullen aangekocht die na enkele dagen, weken, maanden al opnieuw worden afgedankt. De waarde van het product keldert en consumenten krijgen de indruk dat de échte prijs van deze items veel lager ligt dan de prijs die erop plakt wanneer er geen kortingen worden aangeboden. In werkelijkheid gaat de prijs bij giga kortingen vaak zodanig naar omlaag dat er door makers en verkopers geen winst meer uit te halen valt.

De laatste jaren worden meer en meer mensen zich bewust van het feit dat de trend van de wegwerpmaatschappij dringend moet doorbroken worden. Want "There is no planet B" Onze aarde betaalt de rekening van die menselijke hebberigheid: het klimaat warmt op, onze oceanen zitten vol plastiek en deze fenomenen zijn niet zonder gevolg.

plastic wave london instalation

(foto: installatie in Old Street te Londen in 2018 ter gelegenheid van "World Oceans Day" en gemaakt door het Mexicaanse biermerk "Corona", hiermee willen ze de erbarmelijke staat van onze oceanen aanvechten)

 

In 2017 ontstonden er twee initiatieven als tegenreactie op "Black Friday"

Enerzijds riep men in Zweden de maandag vóór Black Friday uit tot "White Monday". Ondertussen werd het initiatief omgedoopt tot "Circular Monday". De initiatiefnemers zeggen: "De beweging begon als een antidotum voor Black Friday, daarom noemden we het White Monday. Maar eerder dan tégen Black Friday zijn, willen we de consument laten zien hoeveel aangename manieren er bestaan om circulair te leven en te winkelen. Daarom besloten we om verder te gaan als Circular Monday. Die naam werkt trouwens het hele jaar door."

Anderzijds werd in Frankrijk het collectief "Green Friday" opgericht. Zij riepen merken, bedrijven, organisaties... op om zich aan te sluiten en verantwoorde consumptie te bevorderen. De ‘Green Friday-beweging‘ nodigt consumenten uit om hun consumptiepatronen in vraag te stellen en verantwoordelijkheid voor zichzelf op te nemen zonder hen een schuldgevoel aan te praten.

Beide initiatieven sluiten naadloos bij elkaar aan en als duurzame onderneming staat Ulla natuurlijk volledig achter beiden.

#circularmonday

Breien, haken en zelf maken in het algemeen past zeker binnen dit gedachtegoed. Je gebruikt eerst materialen om er creatief mee aan de slag te gaan en daarna ga je datgene wat je gemaakt hebt ook effectief gebruiken. Doordat hier vele uren werk in slopen, koester je deze stukken en gaan je DIY-items ongetwijfeld jàren mee. En wil je na al die jàren je handgemaakte item toch afdanken? Breng het dan naar de Kringwinkel!

In België neemt "Netwerk Bewust Verbruiken" het initiatief om "Circular Monday" in de kijker te zetten. Zijn nemen hiervoor buddies onder de arm en Ulla is er één van!

#greenfriday 

Het hele jaar door! Duurzame producten, duurzame verpakkingen, duurzaam drukwerk, koeriersdiensten die een inspanning leveren in het duurzaamheidsverhaal, voor elke levering een boom planten... Ulla's ondernemingsvisie steunt op duurzame principes en vormt een antwoord op de massaconsumptie/productie. Exact datgene waar de Green Friday beweging ons wil toe aanzetten dus!

 

En natuurlijk zijn we allemaal maar mensen en slaag je er wellicht niet over de hele lijn in om volledig duurzaam te gaan leven... En dat is ok! Eerlijk? Ik slaag daar ook niet in ;-) Zelf zou ik het al fantastisch vinden als iedereen voor zichzelf enkele bewuste duurzame keuzes zou maken. Dat zou echt al een wereld van verschil betekenen! 

Daarom nodig ik jullie heel graag uit om in de week van Circular Monday en Green Friday voor jezelf enkele haalbare bewuste duurzame keuzes te maken! Doe jij mee?

(Post in de comments gerust welke keuzes jij wil proberen waarmaken!)

Wees welkom in de susclub*!

 

*sustainable club

 

www.circularmonday.com

www.bewustverbruiken.be


Article précédent Article suivant


Laissez un commentaire

Veuillez noter que les commentaires doivent être approuvés avant d'être affichés