Breien en haken: Wat is PLY?

garen garencategorieën garens plied yarn PLY Ulla ullawol

In sommige patronen of op sommige wikkels van garens vind je weleens de vermelding 4 PLY, 3 PLY, 2 PLY ...

PLY  staat voor "plied yarn". Wanneer je dit vertaald naar het Nederlands betekent dit "getwijnd garen". Het twijnen is het in elkaar draaien van draden. Hiermee geeft men dus aan uit hoeveel draden het garen is gemaakt (of "getwijnd").

vb. 3 PLY wil dus in principe zeggen dat het garen uit 3 draden bestaat.

Echter in Australië en de UK worden deze termen ook gebruikt om de dikte van het garen aan te duiden hoewel dit eigenlijk niet geheel correct is. Een garen bestaande uit 2 dunne draden heeft immers niet dezelfde dikte als een garen bestaande uit 2 dikke draden.

In deze tabel van www.lovecrafts.com zie je de garencategorieën per regio. Deze tabel kan erg handig zijn mocht je Engelse, Amerikaanse of Australische patronen of garens willen gaan gebruiken. 

PLY - garencategorie per regio

Wil je graag weten met een hoeveel mm-naald je deze draad nu dient te haken of breien? Als je bovenstaande en onderstaande tabel (uit een eerder blogbericht boordevol info hierover) samen legt dan geraak je er zeker uit!

garencategorie

Al onze garens in de webshop bevatten informatie over de garencategorieën voor zij die Engelstalige patronen gebruiken.

 

 


Article précédent Article suivant


  • Marja Dijkman le

    Leuk om dit te weten. Maar het zou heel fijn zijn als in die tabel ook stond welke naalddikte bij welke ply aanbevolen wordt.


Laissez un commentaire

Veuillez noter que les commentaires doivent être approuvés avant d'être affichés