Welke wol gebruik je voor een trui?

breien garen haken trui Ulla ullawol welke wol gebruik ik wol

De keuze van je garen voor een project hangt deels af van je persoonlijke voorkeur maar natuurlijk leent het ene garen zich al beter dan het andere voor wat jij exact wil maken.

In deze blogpost heb ik het over hoe je het voor jou geschikte garen uitkiest voor je trui.

Om dat te weten te komen, dien je eerst enkele vragen te beantwoorden voor jezelf:

  • In welke kleur wil ik mijn trui breien/haken?

Om dat te bepalen ga je best eens voor je kleerkast staan:
  • Welke kleuren hebben je jurken, rokken, broeken, t-shirts, blouses... waarmee je de trui wil gaan combineren?
  • En welke kleur past daar dan op?
  • In welke kleuren heb je reeds truien? (Durf eens voor een vernieuwende kleur te gaan i.p.v. die vertrouwde kleur waarin je al minstens 5 exemplaren hebt ;-) )
Dit zijn drie belangrijke vragen om te weten te komen welke combineerbare kleur trui er nog ontbreekt in je kleerkast.
  • In welk soort garen wil ik mijn trui breien/haken?

Truien vind je in vele kleuren en formaten... Wil je graag zo'n oversized knuffelzacht model? Of heb je liever een fijnere aansluitende trui? Voor je gaat breien of haken is het belangrijk om je persoonlijke voorkeur/behoefte goed te kennen!
Doe mij maar een oversized trui met een hoog fluffy gehalte!
In dat geval kies je best voor een garen dat voor minstens de helft uit mohair bestaat. Mohair-garens hebben de eigenschap "harig" en zacht te zijn.
Voor beginnende breisters/haaksters is mohair soms wel een extra uitdaging. Hoe hariger je garen, hoe vervelender het is om een deel uit te trekken wanneer je een fout breit. De mohairharen gaan als het ware in elkaar klitten.
Fonty OmbelleOnion Mohair + Wool en Onion Silk - Kid Mohair zijn mohairgarens waar je zeker je gading in zult vinden als je voor een knuffelzachte fluffy look wil gaan.
Voor oversized truien breien of haken we vaak met (drie)dubbele draden en naalden van minstens 10 mm.
Fonty Ombelle mohair wol polyamide trui breien haken
 
Ben je een beginnende breister / haakster? Ga dan voor de Onion Mohair + Wool; deze breit/haakt het makkelijkste van de 3 ;-) 
Knuffelzacht maar zonder haar, please!
Misschien hou je wel van knuffelzacht maar heb je het niet zo voor mohair? Dan is een garen op basis van alpaca en/of merino iets voor jou!
Onion Alpaca + Merino + Nettles en Fonty Pole combineren zowel alpaca als merino en zijn dan ook ongelooflijk zacht en warm zonder te prikken.
Ben je een beginnende breister/haakster? Ga voor Fonty Pole! Dit garen is 8 mm dik en breit erg vlot zonder dat je met dubbele draad hoeft te breien/haken :-)
Fonty Pole alpaca merino breiwol haakwol kopen
Ik hou wel van een fijner aansluitend model!
Je kan natuurlijk ook voor een trui in (bijna) zuivere merinowol gaan. Ook deze truien zijn zacht en warm en prikken niet! Ze ogen echter fijner.
Onion Superfine Merino, Fonty Super Tweed en Lopi Kambgarn zijn garens die uitsluitend uit merino bestaan. Enkel de Fonty Super Tweed bevat 5% mohair om het tweed-effect te creëren. Deze garens lenen zicht perfect om een meer aansluitend model te gaan breien of haken
Fonty Super Tweed Merino Mohair breiwol haakwol kopen
Kan ik verschillende garens combineren?
Als je een unieke look aan je trui wil geven kun je twee verschillende garens combineren. Je breit of haakt dan met dubbele draad.
Ulla's topcombinaties:
breipatroon trui onion nettle sock yarn silk kid mohair
In dit patroon worden beide garens gecombineerd
Ook Fonty Ombelle en Fonty Pole zijn een toffe combi!
Bezin dus eerst even voor je aan je trui begint of in een opwelling garen koopt. Je zal daarna alleen maar meer plezier hebben van je handgemaakte item!
Twijfel je nog? Contacteer ons gerust voor advies op maat via info@ullawol.be of kom langs ter plaatse!

Article précédent Article suivant


  • martine raick le

    kan je me raad geven welk soort garen ik moet gebruiken voor babymutsje te breien. gemakkelijk wasbaar en niet te dik, heel zacht. Is voor een pasgeborene


Laissez un commentaire

Veuillez noter que les commentaires doivent être approuvés avant d'être affichés