Gratis patroon: Top met pofmouw "Annie"

bamboo soft gehaakte top gehaakte top met pofmouw gratis haakpatroon gratis patroon haakpatroon patroon scheepjes top top met pofmouw Annie Ulla ullawol

Zo'n tweetal maanden geleden begon ik na wat researchwerk een nieuw experiment. Ik wou dolgraag een gehaakte top met een pofmouw maar vond nergens een patroon dat mij zinde.

Zoals dat gaat met experimenten is het een afwisseling van proberen, mislukken, opnieuw proberen en opnieuw mislukken. Maar mijn derde poging kwam goed! 

Voor zij die ook gek zijn op pofmouwen volgt hier het patroon zoals ik de top voor mezelf maakte. Ik heb een taille-omtrek van 78 cm en een borstomtrek van 107 cm. Als jouw maten te veel afwijken, kan je natuurlijk minder steken opzetten (maar steeds een veelvoud van 10!)

Hou er zeker ook rekening mee dat bamboo de neiging heeft om wat te rekken!

top met pofmouw Annie Scheepjes Bamboo Soft

 

Benodigdheden:

7 bollen Scheepjes Bamboo Soft Celestial Blue

2 bollen Scheepjes Bamboo Soft Golden Nugget

haakpen 3 mm

stekenmarkeerders

stopnaald

 

Wil je een luxueuze versie? Combineer dan 2 kleurtjes Vinnis Colours! (Je hebt dan 1 x 10 bollen en 1 x 3 bollen nodig)

 

Gebruikte steken en technieken:

Opzetten met halve stokjes

ribbelsteek - lossen - stokjes - waaiersteek - halve vasten - vasten

 top met pofmouw annie scheepjes bamboo soft

Werkbeschrijving:

Zet 130 steken op  met halve stokjes en sluit de ketting.

Nog nooit met halve stokjes opgezet? Dit maakt je rand iets rekbaarder en ziet er ook best mooi uit. In deze tutorial, kan je zien hoe je dit doet.

 

Toer 1-6: De boord haak je in ribbelsteek (In deze tutorial zie je hoe je dat doet)

Toer 7: In deze toer gaan we meerderen en tegelijkertijd starten we met een nieuwe stekencombinatie (nl. 5 stokjes en een lus waarin op de even toer een waaiersteek met 5 stokjes wordt gevormd ). Hou er dus zeker je hoofd bij ;-)

Haak 3 losse. Haak 2 stokjes in de volgende steek. Haak in de volgende 2 steken telkens een stokje. Sla een steek over. Haak een stokje, 3 lossen en een stokje in de volgende steek. Sla een steek over. *Haak in de volgende steek een stokje. Haak in de volgende steek 2 stokjes. Haak in de volgende twee steken telkens een stokje. Sla een steek over. Haak in de volgende steek een stokje, 3 lossen en een stokje. Sla een steek over.*

Herhaal *-* tot er nog 8 steken over zijn.

Haak in de eerste 5 steken telkens een stokje. Sla een steek over. Haak in de volgende steek een stokje, 3 lossen en een stokje. Sla een steek over. Sluit de toer.

Toer 8: Haak 3 lossen. Haak in de volgende 4 steken telkens een stokje. Haak in de lossenlus 5 stokjes. *Haak in de volgende 5 steken telkens een stokje. Haak in de lossenlus 5 stokjes.*

Herhaal *-* tot het einde. Sluit de toer.

Toer 9: Haak 3 lossen. Haak in de volgende 4 steken telkens een stokje. Sla 2 steken over. Haak in de volgende steek een stokje, 3 lossen en een stokje. Sla 2 steken over. •Haak in de volgende 5 steken telkens een stokje. Sla 2 steken over. Haak in de volgende steek een stokje, 3 lossen en een stokje. Sla 2 steken over.• Herhaal •-• tot het einde. Sluit de toer.

Toer 10: Haak zoals toer 8

Toer 11: Haak zoals toer 9. Zet af na het sluiten van de toer.

Toer 12: Hecht de okerkleurige draad aan en haak als volgt:  Haak 3 lossen. Haak een stokje maar steek in onder het stokje van toer 11. Haak een stokje maar steek in onder het stokje van toer 12. Haak een stokje maar steek in onder het stokje van toer 11. Haak een stokje. Haak in de lossenlus 5 stokjes. *Haak een stokje. Haak een stokje maar steek in onder het stokje van toer 11. Haak een stokje maar steek in onder het stokje van toer 12. Haak een stokje maar steek in onder het stokje van toer 11. Haak een stokje. Haak in de lossenlus 5 stokjes.* 

Herhaal *-* tot het einde. Sluit de toer. Zet af na het sluiten van de toer.

Toer 13: Hecht de petrolblauwe draad aan en haak zoals toer 9.

Haak t.e.m toer 32 in het rond. Alle even toeren haak je zoals toer 8 en haak alle oneven toeren zoals toer 9. Haak telkens 5 toeren in petrolblauw en de 6de toer in okergeel. De okergele toer haak je zoals toer 12. Toer 31 en 32 zijn petrolblauw.

Leg je werk neer en markeer de linker en rechterhelft met stekenmarkeerders (of een gekleurd draadje)

 

Voorpand + achterpand: 

Rij 33: Haak de eerste 5 steken met halve vasten. Haak dan 3 lossen, haak een stokje, 3 lossen en een stokje in het derde stokje... vervolg de rij zoals je toer 9 haakte. Keer je werk.

Rij 34: Haak zoals toer 8. Keer je werk

Haak op dezelfde manier verder t.e.m. rij 47.

Rij 36 en rij 42 haak je okergeel. (Zoals toer 12!)

 

Pofmouwen:

Toer 1: Haak het voor en achterpand aan elkaar bovenaan de schouder, daar waar je de mouwen aanhaakt. Haak 40 stokjes tussen het schouderblad en de eerste okergele lijn van het voorpand. Haak van bij het begin van de eerste okergele lijn tot het midden van de tweede okergele lijn 20 stokjes. Haak van dat punt tot het punt waar je stopte met toeren haken (= oksel) 20 stokjes. Haak in de overgang van voorpand naar rugpand in elk stokje een stokje. Haak dan 20 stokjes tot het midden van de okergele lijn. Haak 20 stokjes tot het einde van de okergele lijn. Haak 40 stokjes en sluit de toer.

Toer 2: Haak 3 lossen, 4 stokjes, sla 2 steken over, haak in de volgende steek 1 stokje, 3 lossen, 1 stokje, *haak 5 stokjes, sla 2 steken over, haak in de volgende steek 1 stokje, 3 losse, 1 stokje* 

Herhaal *-* tot het einde. Sluit de toer.

Toer 3: Haak 3 lossen. Haak in de volgende 4 steken telkens een stokje. Haak in de lossenlus 5 stokjes. *Haak in de volgende 5 steken telkens een stokje. Haak in de lossenlus 5 stokjes.*

Herhaal *-* tot het einde. Sluit de toer.

Toer 4: Haak zoals toer 2

Toer 5: Haak zoals toer 3

Toer 6: We minderen de helft van de steken. Haak 3 lossen. [Sla een steek over haak een stokje in de volgende steek] x4. Haak tussen de 5 stokjes en de stokjesgroep van de vorige toer een stokje, 3 lossen en een stokje. Sla 5 stokjes over. *Haak een stokje.  [Sla een steek over haak een stokje in de volgende steek] x4. Haak tussen de 5 stokjes en de stokjesgroep van de vorige toer een stokje, 3 lossen en een stokje. Sla 5 stokjes over.* 

Herhaal *-* tot het einde van de toer. Sluit de toer.

Toer 7: Haak zoals toer 3

Toer 8: We gaan opnieuw minderen (30 steken) Haak 3 lossen. [Sla een steek over haak een stokje in de volgende steek] x4. Haak tussen de 5 stokjes en de stokjesgroep van de vorige toer een stokje, 3 lossen en een stokje. Sla 5 stokjes over. *Haak een stokje.  [Sla een steek over haak een stokje in de volgende steek] x4. Haak tussen de 5 stokjes en de stokjesgroep van de vorige toer een stokje, 3 lossen en een stokje. Sla 5 stokjes over.*  Herhaal *-* nog 2 x . Haak dan even verder zoals toer 2. Wanneer je nog 20 steken over houdt, herhaal je *-*. sluit de toer met een halve vaste.

Toer 9: Haak zoals toer 3.

Toer 10: Haak zoals toer 2

Toer 11: Haak zoals toer 3.

Toer 12: Haak zoals toer 2. Zet af.

Toer 13: Neem het okergele garen en haak deze toer zoals de andere okergele toeren. (Zoals toer 12 van de romp)

Toer 14-16: Haak ribbelsteek.

 

top met poufmouw annie scheepjes bamboo soft 

 

Afwerking van de hals:

De eerste 3 toeren haak je in petrolblauw

Toer 1: Haak 83 stokjes rondom de hals. Zorg voor een gelijkmatige verdeling. Sluit je toer met een halve vaste.

Toer 2: Haak in elke steek twee vasten. (Behalve in de laatste steek daar haak je slechts 1 vaste = 165 vasten) Sluit je toer met een halve vaste.

Toer 3: *Haak in de eerste 2 steken een vaste, sla een steek over.* Herhaal *-* tot het einde. (= 110 vasten) Sluit je toer met een halve vaste. Zet af.

Nu neem je je okergele garen.

Toer 4:  Begin daar waar je de vorige toer hebt afgezet. Haak deze okergele toer net zoals alle andere okergele toeren. (Zoals toer 12 uit de romp dus)

Toer 5: Haak in elke steek een vaste. Sluit de toer met een halve vaste.

Toer 6: Haak in de eerste 2 steken een vaste, sla een steek over.* Herhaal *-* tot het de derde laatste steek. Haak in de laatste 2 steken telkens een vaste. Sluit de toer met een halve vaste. 

Toer 7: Haak in elke steek een vaste. Sluit je toer met een halve vaste. Zet af.

 

Nu rest enkel nog het "leukste" werkje... het instoppen van de draden! :-D

 

 


Ouder bericht Nieuwer bericht


  • Liset op

    Leuk.pattoon! Heb je ook en getekend schema voor, vooral de pofmouwen want ik ga niet met okergeel werken en begrijp nog niet goed hoe de ‘pof’ wordt gehaakt.
    Alvast bedankt gr. Liset


Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd