Over de zin van boompjes planten...

bebossingsproject bomen bomen planten compenseren Congo CO²-neutraal ecologisch Faja Lobi klimaat missie Ulla verantwoord visie

Ulla wil zo CO²-neutraal mogelijk zijn. Daarom denken we bewust na over hoe we dit ook effectief kunnen nastreven. De CO²-uitstoot die veroorzaakt wordt door het verzenden van pakjes knaagde aan mijn bewust geweten. Ik besloot om dit te compenseren door voor elke verzending een boom aan te laten planten.

Een boom planten? Heh? Lossen we het daarmee op?

Een gemiddelde boom kan per jaar ongeveer 20 kg CO²-uitstoot compenseren. Dit compenseert jaarlijks 90 km rijden met een gemiddelde wagen. Bomen nemen de CO² op uit de lucht en zetten dit om in zuurstof. Zolang bomen groeien, nemen ze CO² op. Gemiddeld kan een boom dit zo'n 150 jaar lang. Een aangeplante boom compenseert gedurende zijn levensduur dus gemiddeld zo'n 13500 km rijden met een gemiddelde wagen. Kortom een boom planten heeft zin! 

Faja Lobi?

Het Faja Lobi bebossingsproject werd in 2012 opgestart in Idiofa, Congo door Jürgen Heytens. De Gentenaren onder ons kennen hem ook als bezieler achter het Faja Lobi eetcafé in de Vlaanderenstraat en de Faja Lobi B&B in de Tarbotstraat.

Jurgen genoot een opleiding als landschapsarchitect maar koesterde reeds lang een ecologische ondernemersdroom. Bovendien koppelde hij daar meteen ook een fantastisch sociaal plan aan voor de plaatselijke bevolking. In oktober 2019 emigreerde hij naar Congo om zijn project nauwgezet te kunnen opvolgen ter plaatse.

Bebossingsproject?

Enerzijds herbebost de plaatselijke bevolking gedegradeerde gronden. Ze kiezen in onderling overleg met Jurgen gronden uit waar eerder bomen werden gekapt of die uitgeput zijn door vroeger landbouwgebruik. Zowel het aanplanten als het onderhouden van de bomen is in handen van de lokale gemeenschappen. Hierdoor zijn ruim 600 mensen aan het werk.

Tussen 2012 en 2018 werd er meer dan 2000 ha bos heraangeplant. Dit betekent dat er in die periode zo'n 5 miljoen bomen werden aangeplant!

Anderzijds werden nog een aantal andere projecten opgestart om de leefsituatie van de bevolking te verbeteren: een naaiatelier, een zaagatelier (met opleiding voor timmerman), een informatica vormingscentrum met cybercafé en computerklas voor middelbare scholieren en studenten uit de stad. In elk dorp wordt per 1.000 hectare grond ook 100 hectare gereserveerd voor projecten van agroforestry met teelten zoals koffie, cacao en cashewnoten of groentetuinen. Daarnaast zijn er initiatieven rond bijenteelt, viskweek, een bar en restaurant, en een medisch centrum met polikliniek. Deze nevenprojecten zijn zeer belangrijk om het maatschappelijk kapitaal van Faja Lobi in Congo te verstevigen en het draagvlak te vergroten door de lokale voorzieningen te verbeteren.

Waarom het Faja Lobi bebossingsproject?

De combinatie van het ecologische en het sociale aspect triggerde mij persoonlijk heel erg. Ik draag dit project een erg warm hart toe want het past volledig binnen de missie van Ulla. Daarom maak ik dan ook heel graag samen met jullie het verschil!

 

bronnen: artikel "made in" / CO²-uitstoot-calculator 


Ouder bericht Nieuwer bericht


Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd