Wat is duurzaamheid? En hoe kan je als producent, ondernemer of consument duurzame keuzes maken?

100% natuurlijk bomen bomen planten CO²-neutraal duurzaam duurzaam ondernemen duurzaamheid eco-friendly ecologisch Europa 2050 Faja Lobi

Wie mij al een tijdje volgt, weet dat ik heel regelmatig het woord #duurzaam in de mond neem. Duurzaamheid is dan ook hét basisfundament van Ulla. (Het verhaal achter Ulla kan je trouwens hier lezen ;-))

Misschien vraag je je wel af hoe duurzaam Ulla echt is? En of ik niet gewoon graag mooie woorden gebruik of meedoe met de hype...

Groot gelijk dat je niet alles zomaar voor waar aanneemt! Een kritische kijk mag best :-) Lees in dat geval zeker verder!

 

Wat is "duurzaamheid"?

In 1987 werd het door de Verenigde Naties als volgt gedefinieerd: “Duurzame ontwikkeling is ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen”

In mensentaal betekent het dat je je verbruik en je impact op het milieu, op je omgeving, op mens en dier tot een minimum beperkt en dat je dus geen schade aanricht waar latere generaties nog de gevolgen van zullen dragen. Dit wil dus zeggen dat we met onze aarde zo omgaan dat ze ook onze kinderen en de generaties daarna in hun behoeften kan blijven voorzien.

In een duurzame omgeving is er dus een evenwicht tussen 3 factoren: mens, milieu en economie. Door dit evenwicht te bewaken voorkomen we dat we de aarde uitputten.

Er is heel wat werk aan de winkel op dat vlak want de laatste decennia heerst er alles behalve een evenwicht. Als iedereen echter een voor zichzelf haalbare inspanning levert, kunnen we zeker en vast iets in in gang zetten!

Zelf besloot ik het verschil te maken door duurzaam te ondernemen.

 

Duurzaam ondernemen? Hoe doe je dat?

Wie duurzaam onderneemt, maakt weloverwogen keuzes over de hele lijn zodanig dat de impact van zijn/haar bedrijf op de aarde tot een minimum beperkt wordt. Daar waar je toch voor een minder duurzame oplossing (= een negatieve impact) moet kiezen, compenseer je door iets terug te doen voor de aarde (= een positieve impact).

 text

Wat betekent duurzaam ondernemen concreet voor Ulla?

 

1. Ulla verkoopt duurzame producten 

  • Het product is van goede kwaliteit waardoor het doorgaans langer meegaat dan gelijkaardige producten waarbij men hier geen aandacht aan besteed. Hierdoor moeten uiteindelijk minder grondstoffen verbruikt worden en ontstaat er ook minder afval. De consument investeert iets meer op korte termijn maar wint dit op lange termijn terug. En de impact op het milieu blijft beperkter. :-)
  • Er worden geen chemicaliën gebruikt bij de productie. Hierdoor komen er geen giftige stoffen in het afvalwater terecht en wordt er dus ook geen schade aangericht aan planten en dieren. De arbeiders worden tijdens het productieproces niet blootgesteld aan gevaarlijke stoffen die ziektes (zoals kanker) kunnen verooorzaken.
  • Het product wordt fair geproduceerd. De arbeiders in het productieproces werken in goede omstandigheden en krijgen een correct loon.
  • Dieren worden goed behandeld. Onze wol is mulesing free. Onze angora is gecertificeerd (--> strenge controles!)
  • Onze producten bestaan hoofdzakelijk uit natuurlijke bestanddelen. Synthetische bestanddelen vergen immers chemische processen tijdens de productie en deze zijn doorgaans schadelijk. Het scheren van schapen, alpaca's, angorakonijnen etc... is een vereiste om het dier in goede gezondheid te houden. Het produceren van breiwol is in die zin eigenlijk een vorm van "afvalverwerking"
  • Onze garens wordt op zijn minst eco-friendly geproduceerd en waar het kan ecologisch.
  • Een deel van onze producten zijn circulair in die zin dat ze uit gerecycleerd materiaal bestaan.

 

 2. Ulla plant per verzending een boom

Ulla is een webshop en beseft dat ze door het verzenden van pakketten geen gunstige impact heeft op de aarde. Koerierdiensten zijn immers voor heel wat CO²-uitstoot verantwoordelijk. Hier compenseert Ulla door per verzending een boom te planten om deze CO²-uitstoot te neutraliseren. Wij storten halfjaarlijks via de Koning Boudewijnstichting onze bijdrage aan het  Faja Lobi bebossingsproject  in Congo van geëmigreerde (en bijzonder toegewijde) Gentenaar (en kennis) Jurgen Heytens.

 low angle photography of trees at daytime

3. Ulla kiest voor eco-friendly drukwerk

Onze visitekaartjes en patroonkaarten worden op karton vervaardigd uit landbouwafval gedrukt. Onze postkaarten worden op 100% gerecycleerd karton gedrukt.Wij werken hiervoor samen met groenprint.nl  (what's in a name ;-) )... een duurzame drukkerij met dezelfde duurzame ondernemingsvisie als Ulla.

 

4. Ulla kiest voor eco-friendly verpakkingen

Onze verzenddozen kopen we aan bij biopack.be. Dit bedrijf is een pionier in het leveren van milieuvriendelijke verpakkingen. Deze zijn vervaardigd uit 100% plantaardige grondstoffen en soms zelfs composteerbaar!

 

Do what is right, not wat is easy!

Telkens wanneer ik keuzes dien te maken binnen Ulla, is duurzaamheid hét uitgangspunt. Deze manier van ondernemen vraagt alertheid en creativiteit. Het is een voortdurende zoektocht naar producten en partners die binnen het plaatje passen. Maar dat maakt het net zo boeiend! 

En wie zoekt die vindt! Dat geeft me bijzonder veel voldoening. Actief kunnen bijdragen aan een betere wereld voelt voor mij helemaal juist aan!  

 

 duurzaam ondernemen infographic ullawol.be

Deze infographic illustreert het parcours dat Ulla aflegt op weg naar een betere wereld 

Ouder bericht Nieuwer bericht


Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd