Plaid "Rêvez en bleu" - retro patroon 1

deken DIY eco-friendly granny square granny squares gratis haakpatroon haakpatroon haken onion Onion Superfine Merino patroon plaid retro patroon Superfine Merino Ulla ullawol

Ik hou enorm van tweedehands, retro en vintage spullen! Vaak zit er een verhaal aan oude voorwerpen of meubels vast en dat geeft ze naast hun typische karakter nog dat tikkeltje extra.

Zo ligt er in mijn (retro ;-) ) kast reeds jàren een oud handwerkboekje dat ik van mijn mama kreeg. Ze heeft er ooit (ik gok eind de jaren 70 of begin de jaren 80) een bedsprei uit gehaakt die ik mijn hele kindertijd op het ouderlijk bed heb weten liggen. Haar aantekeningen staan nog steeds in potlood op het telpatroon :-)

Ik was deze schat eigenlijk een beetje uit het oog verloren tot ik het boekje gisteren in mijn handen kreeg!

Toen besefte ik weer wat een toffe patronen erin staan!

Over gedeelde smart zegt men dat het halve smart is. Voor vreugde telt dat omgekeerd evenredig als je het mij vraagt:" Gedeelde vreugde is (minstens!) dubbele vreugde!

Daarom besliste ik om de leukste patronen uit dit boekje te herwerken met garen uit mijn gamma... zo kunnen ook jullie een vleugje vintage in huis halen!

 

RETRO PATROON 1 -  PLAID "RÊVEZ EN BLEU"

plaid onion merino vintage retro haakpatroon

Benodigdheden:

Onion Superfine Merino: 4 bollen wit, 4 bollen turkoois en 6 bollen marine

Haakpen 4 mm en 3,5 mm

Stopnaald

 

Haaktechnieken:

Granny square met stokjes

(optioneel: PLT-methode)

 

granny square stokjes ulla onion superfine merino 

 

Werkbeschrijving:

Haak 36 granny's in wit, haak 17 granny's in turkoois en haak 12 granny's in donkerblauw.

Doe dit als volgt:

Haak 4 losse en sluit de toer met een halve vaste.

Toer 1: Haak 5 losse, 3 x (3 stokjes in de ring, 2 lossen), 2 stokjes in de ring, 1 halve vaste in de 3de van de 5 losse, aan het begin van de toer.

Toer 2:  Haak 1 halve vaste in de volgende losse, 6 losse, 2 stokjes in de eerste opening, * 1 stokje in elke van de 3 stokjes, (2 stokjes, 4 lossen, 2 stokjes) in de opening, vanaf * nog 2 x herhalen, 1 stokje in elke van de twee stokjes, 1 stokje in de 3de van de 5 lossen aan het begin van de vorige toer, 1 stokje in de volgende opening, 1 halve vaste in de 3de van de 6 lossen aan het begin van deze toer

Toer 3:  Haak 1 halve vaste in de volgende losse, 6 losse, 2 stokjes in de eerste opening, * 1 stokje in elke van de 3 stokjes, (2 stokjes, 4 lossen, 2 stokjes) in de opening, vanaf * nog 2 x herhalen, 1 stokje in elke van de twee stokjes, 1 stokje in de 3de van de 6 lossen aan het begin van de vorige toer, 1 stokje in de volgende opening, 1 halve vaste in de 3de van de 6 lossen aan het begin van deze toer

Toer 4 - 6: Haak idem zoals toer 3 (je zal per toer aan elke zijde 4 stokjes meer haken dan de toer voorheen)

granny square stokjes ulla

TIP: Stop je draadjes per granny square reeds in.

Haak 4 grote granny squares in blauw.

Ga te werk zoals bij de kleine granny squares maar haak t.e.m. toer 12

 

In elkaar zetten:

Wie zichzelf wat naaiwerk achteraf wil besparen kan m.b.v. de PLT-methode tijdens het haken reeds de horizontale banden aan elkaar zetten. (Enkel de delen met de grote vierkanten, doe je misschien beter achteraf)

Indien je niet vertrouwd bent met de PLT-methode, maar deze techniek graag onder de knie wil krijgen. Op 6/10 kan je hierover een workshop volgen in ons Ulla-hoofdkwartier te Lochristi.

Bovendien ziet dit er ook heel erg netjes uit!

 

Zet de granny's in elkaar volgens onderstaand schema:

1 = donkerblauw - 2 = turkoois - 3 = wit

patroon plaid retro

 

Afwerking:

Wanneer je alle granny's aan elkaar hebt gezet werk je de plaid af met een donkerblauwe rand.  Doe dit met een haakpen van 3,5 mm. Je haakt hiervoor 12 toeren rondom volgens hetzelfde principe van de granny squares. Zet af na toer 12 en stop de draadjes in.

Je retro plaid is klaar!

En natuurlijk zijn er heel wat kleurige varianten mogelijk! Razend benieuwd in welke kleuren jullie zullen dromen!


Älterer Post Neuerer Post


Hinterlassen Sie einen Kommentar

Bitte beachten Sie, dass Kommentare vor der Veröffentlichung freigegeben werden müssen