Wat is het verschil tussen organisch katoen en gewoon katoen?

100% natuurlijk biologisch katoen ecologisch huidallergie huidvriendelijke vezels katoen missie organisch katoen Ulla verantwoord

Katoen is zowat de meest gebruikte vezel in de textielproductie. Dat is al eeuwen zo. Meer dan de helft van onze kleding bestaat ook vandaag nog uit katoen.

 

Hoe zit dat met de gewone katoenteelt?

Wereldwijd worden er enorme hoeveelheden katoen geteelt om textiel uit te vervaardigen. Helaas gebeurt de gewone katoenteelt op een niet zo milieuvriendelijke wijze. Zo'n 25% van alle gebruikte chemische bestrijdingsmiddelen wordt gebruikt in de katoenteelt!

Doordat insecten resistent worden na verloop van tijd moet men de hoeveelheden pesticiden steeds opdrijven. Bovendien gebruiken 70% van de katoenproducerende landen chemicaliën die door de Wereld Gezondheids Organisatie als gevaarlijk worden bestempeld. Dit betekent dus gevaarlijk voor de bodem en voor de arbeiders die werkzaam zijn in de plantages. Bovendien worden de gronden hierdoor na verloop van tijd ook onvruchtbaar.

Een bijkomende factor is het enorm hoge waterverbruik bij katoenteelt. Ook worden katoenplantages vaak aangelegd in gebieden die eigenlijk een te droog klimaat hebben. Daardoor is water sowieso reeds schaars in de gebieden waar de plantages zich bevinden. Om de katoenplantages van voldoende water te voorzien legt men een irrigatiesysteem aan die de watervoorraden in de omgeving compleet uitput.

 

En hoe teelt men organisch (of biologisch) katoen?

Momenteel gebeurt nog geen 1% van de katoenteelt biologisch. Gelukkig wordt de vraag steeds groter.

Boeren die biologisch katoen telen maken gebruik van biologische bemesting (= plantaardig en dierlijk afval) en een geïntegreerde gewasbescherming. Dat wil zeggen dat zij schoffelen tegen onkruid, een hoge ziektedruk vermijden met een aangepaste teelttechniek, schadelijke insecten weren uit hun plantages door er vb. andere onschadelijke insecten in te zetten die schadelijke insecten opeten. In uiterste nood beperken ze de schade door ziekten en plagen met toegelaten biologische gewasbeschermingsmiddelen.

Het katoen wordt bovendien doorgaans met de hand geplukt omdat machinaal plukken ook met chemische stoffen gepaard gaat.

Deze wijze van katoenteelt is tijdrovender waardoor organisch katoen iets duurder is dan gewoon katoen. 

Organisch katoen herken je meestal aan een van de volgende labels: "Eko sustainable" , "Textile GOTS Biogarant" of "Europees ecolabel". Er zijn echter producenten (zoals Onion) die er bewust voor kiezen om geen labels aan te vragen omdat hieraan vrij hoge kosten verbonden zijn. Zij investeren dit geld liever in hun milieuvriendelijke productieproces.

 

De voordelen van organisch katoen op een rij...

  1. De arbeiders op organische katoenplantages komen niet in aanraking met schadelijke stoffen en werken dus in betere omstandigheden.
  2. De bodem van organische katoenplantages wordt niet vervuild. Bovendien past men het systeem van wisselteelten toe waardoor de grond niet uitgeput of onvruchtbaar wordt.
  3. Organisch katoen is zachter qua structuur, ademt beter en voelt aangenamer. Het is beter voor je huid.
  4. Het immuunsysteem van kinderen is nog niet volledig ontwikkeld waardoor ze vatbaarder zijn voor allergieën en eczeem. Zij verdragen organisch katoen beter omdat het huidvriendelijker is. Dit geldt natuurlijk ook voor volwassenen met een gevoelige huid.

Organisch katoen is in vele opzichten absoluut het overwegen waard!

 

bronnen: bewustverbruiken.be - mini-momo.nl - vilt.be

foto's: supergoods.bewiki.watmooi.nl

 


Älterer Post Neuerer Post


  • Janique Truyaert am

    Op 6maart mogen kennis maken met jullie stand op de beurs in kortrijk, ik was direct verkocht. Wat een prachtige wol🤩. Ook geholpen geworden door de zeer vriendelijke eigenares. Die duidelijk een voorliefde heeft voor natuurlijke en ecologische wol, wat voor iedereen ten goede komt. Ik heb mijn adresje gevonden. Mijn vingers kriebelen om aan mijn volgende trui te beginnen.


Hinterlassen Sie einen Kommentar

Bitte beachten Sie, dass Kommentare vor der Veröffentlichung freigegeben werden müssen