Mijn wol is dikker / dunner dan de wol uit het patroon! Wat nu?

Een tijdje terug schreef ik een lijvig blogbericht waarin ik jou tips gaf voor het bepalen van de maat waarin je breit, uitlegde hoe je de garensuggestie uit het patroon kon gaan vervangen, waarmee je rekening dient te houden om een goede keuze te maken en leerde ik je hoe je de benodigde hoeveelheid garen correct berekent.

Maar wat als je helemaal verliefd bent op een patroon maar niet op het voorgestelde garen. En wat als je je zinnen hebt gezet op een ander garen waarvan de stekenverhouding afwijkt van die van het garen uit het patroon...

Wat dan?

Dat je een patroon voor een chunky trui of cardigan niet kan gaan breien met een superfijn garen en vice versa lijkt mij een beetje evident. (Tenzij je meerdere draden samen breit natuurlijk ;-))

Maar je kan jezelf qua garenkeuze wel wat marge permiteren in de stekenverhouding :-D Een iets dikker of iets dunner garen gebruiken dan wat het patroon voorschrijft, kan dus best!

Enkele belangrijke parameters...

1. Allereerst is de stekenverhouding van de wol uit het patroon en de wol die je op het oog hebt belangrijk.

Hou er rekening mee dat de wikkel steeds de stekenverhouding vermeld in tricotsteek gebreid met de naalddikte aangegeven op de wikkel. In het patroon vernoemt men echter doorgaans de stekenverhouding gebreid in de steek van het patroon en met de breinaalddikte die in het patroon wordt geadviseerd. Indien jouw patroon niet in tricotsteek wordt gebreid is het raadzaam om het garen uit het patroon op te zoeken via ravelry.com om te weten te komen wat de stekenverhouding in tricotsteek is. Zo kan je appelen met appelen vergelijken ;-)

2. Voorts is het voor het breien van bovenkleding ook handig om de borstomtrek in cm te noteren van de maat die jij wil gaan breien. Zoek daarnaast ook eventjes op hoeveel steken er bij de borstomtrek op je werk zouden staan. Dat vind je doorgaans terug in het onderdeel "body" of "romp" Hou ook je precieze borstomtrek in cm's bij de hand.

3. Bekijk ook eventjes in jouw patroon of het kledingstuk aansluitend is of wat marge heeft (positive ease).

 

Wat moet ik nu met al deze info precies aanvangen?

Ik heb als voorbeeld het patroon van het Ankers Summer shirt van PetiteKnit genomen.

Daar ga ik eerst de hierboven vernoemde parameters uit filteren:

1. De stekenverhouding van dit patroon zegt dat er 20 steken in 10 cm zitten. Wanneer ik het garen uit het patroon ter controle ga opzoeken via Ravelry vind ik daar eveneens terug dat er 20 steken in 10 cm zitten. Ik wil het Ankers Shirt echter graag breien met Fonty Bohème wat 22 steken in 10 cm heeft zitten.

2. Gesteld dat ik een borstomtrek van 96 cm heb, moet ik volgens de aanwijzingen in het patroon maat L breien. Een Ankers Shirt in maat L meet 100 cm op de borst. Als ik bij het onderdeel "body" eventjes ga kijken, zie ik daar dat er op de borstomtrek 200 steken zitten bij maat L

3. Het patroon vermeld dat er een "positive ease" is voorzien van 0 - 5 cm. Dat klopt want maat L meet 100 cm en mijn eigenlijk borstomtrek is 96 cm... dat is dus 4 cm "positive ease" of marge.

Op onderstaande post it  kun je zien hoe ik deze info kort noteer en wat ik ermee doe.

  

Ik ga dus a.d.h.v. de gegevens uit het patroon berekenen hoeveel steken er per cm zijn. Voor het garen uit het patroon zijn dat 2 steken per cm. Voor mijn garen zijn dat 2,2 steken per cm.

Het klopt dus dat er bij maat L die een borstomtrek van 100 cm heeft 200 steken op de borstomtrek zitten want 2 steken x 100 cm = 200 steken

Mijn garen (Fonty Bohème) heeft echter 2,2 steken in 1 cm. Dat wil zeggen dat er 220 steken nodig zijn om diezelfde 100 cm omtrek te bekomen (want 2,2 steken x 100 cm = 220 steken). Aangezien ik met 4 cm marge zit op 100 cm en er een marge van 0 - 5 cm is voorzien in het patroon ga ik ook eventjes berekenen wat het minimum aantal benodigde steken is op de borst (met 0 cm marge dus). Voor mijn opgemeten borstomtrek van 96 cm heb ik 211,2 of afgerond 212 steken nodig.

Wanneer ik bij het onderdeel "body" ga kijken zie ik dat maat XL 220 steken heeft op de borst. Maat L heeft slechts 200 steken en dat is te weinig want we hebben minimum 212 steken nodig. Als ik maat XL brei met Fonty Bohème zal deze dus de afmetingen hebben van maat L uit het patroon. 

 

ONTHOU DEZE VUISTREGEL:

 • Mijn garen is dikker dan het garen uit het patroon = ik brei een kleinere maat
 • Mijn garen is dunner dan het garen uit het patroon = ik brei een grotere maat

(maar door het gebruik van dikkere of dunnere wol zal deze kleinere of grotere maat toch de afmetingen hebben van jouw gewoonlijke maat)

 

Hou met volgende zaken ook rekening:

 • Persoonlijk wijk ik maximum 2 maten af van de maat die ik eigenlijk had moeten breien met de wol uit het patroon. Je hebt dus wat marge maar niet oneindig ;-)
 • Als men in je patroon spreekt over "brei tot je ... cm (lengte) hebt" dan bekijk je best even hoeveel cm er wordt vermeld in jouw oorspronkelijke maat en brei je de lengte uit je oorspronkelijke maat. (Anders riskeer je een te lang of te kort kledingstuk)
 • Zou je met de wol uit het patroon de kleinste maat moeten breien? Dan heb je enkel de mogelijkheid om grotere maten te breien. Je kan dus enkel dunnere wol dan die uit het patroon gebruiken! (Want dunnere wol betekent meer steken nodig om eenzelfde borstomtrek te bekomen. Hiervoor zal je dus een grotere maat moeten breien.)
 • Zou je met de wol uit het patroon de grootste maat moeten breien?  Dan heb je enkel de mogelijkheid om kleinere maten te breien. Je kan dus enkel dikkere wol dan die uit het patroon gebruiken! (Want dikkere wol betekent minder steken nodig om eenzelfde borstomtrek te bekomen. Hiervoor zal je dus een kleinere maat moeten breien)

Tot slot...

Wil je graag meerdere fijne draden gaan combineren voor een chunky trui of cardigan? Maak dan eventjes een proeflapje om de stekenverhouding van jouw dradencombinatie te weten te komen. Mocht deze afwijken van de stekenverhouding uit jouw patroon dan kun je een draad toevoegen of weglaten of... een maat groter of kleiner gaan breien ;-)

 

Heel veel succes ermee!

Sofie


Older Post Newer Post


 • Fockedey Suzanne on

  Beste, er bestaat een tabel om het juiste aantal steken te meten. Google naar omrekeningstabel breien.
  Groetjes.

 • Hilda on

  Hoihoi!

  Wat een super fijne tips!! Ik ben er echt enorm mee geholpen! Kon het zelf gewoon niet bij mekaar gedacht krijgen..
  Echt super super bedankt!
  Liefs,


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published