De ronde grannysquare: Pimp je kruk!

decoratie gratis haakpatroon haakpatroon haken interieur onion Onion Hemp Cotton Modal pimpen ronde granny's

ronde granny square

Onlangs vond ik op zolder deze kruk. Al zag ze er toen nog een beetje anders uit. Ik vond het een beetje een gedrocht en begreep niet goed waarom ik ze als 21-jarige ooit kocht. Ze had immers fake-grijs-metalic poten en een witte plastic zitting. Ik nam ernstig in overweging om ze af te danken tot ik plots een visioen kreeg over hoe ik ze in een nieuw jasje kon stoppen.

In al mijn pimp-enthousiasme vergat ik natuurlijk een foto te nemen in haar oorspronkelijke staat. (Of vond ik ze niet foto-waardig?)

Hoe pimp jij jouw kruk?

Patroon: Ik baseerde mij op een patroon uit het boek "Granny squares haken in retro-stijl" van Sarah London. Maar ik interpreteerde het nogal vrij ;-) - Eens je het principe van ronde granny squares / in het rond haken beheerst, kan je echt gaan spelen en diverse patronen combineren. Ik zeg in mijn werkbeschrijving bewust niet waar je van kleur moet gaan wisselen omdat dit echt na elke rij kan en het veel leuker is als je dit gewoon zelf bepaalt.

Garen: Onion Hemp-cotton-modal: Ik combineerde sinaasappelgeel, curry en groen en gebruikte 1 bol van elk

Ander geschikt garen: Onion Organic Cotton - Onion Fino Organic Cotton + merino - Scheepjes: Organicon - Scheepjes: Bamboo Soft

Haakpen: 3 mm

 

Werkwijze?

 

Voor het middenste van mijn hoes baseerde ik mij op "de zonnebloem" uit "Haken! Alle steken verzameld" van Betty Barnden. (Een van mijn favoriete inspiratieboeken bij het uitdenken van nieuwe projecten... Het zit al eeuwen in mijn haaktas.)

de zonnebloem granny square

De kleuren kan je vrij bepalen. (Ik hield mij niet aan het patroon hierboven en gebruikte slechts 2 kleuren voor dit deel)

De rij vasten (toer 4) waarmee dit patroon eindigt, hoeft in ons geval niet gehaakt te worden omdat we nog maar goed begonnen zijn en dus nog niet die stevigheid nodig hebben die men in dit patroon wil creëren in de rand.

Toer 4: We gaan nu telkens een dubbele stokjesgroepje van 4 steken (= een groepje van 4 dubbele stokjes dus) haken in elke lossenopening en op de punt van elk blad van de zonnebloem. Zo krijg je 16 groepjes van 4 stokjes = 64 steken.

Toer 5: Haak 3 lossen, haak in de 2 volgende stokjes telkens een stokje, haak in het volgende stokje 2 stokjes. Haak 15 x (in de 3 eerste stokjes telkens een stokje, in het volgende stokje telkens 2 stokjes). Sluit de toer met een halve vaste.

Toer 6: Haak 3 lossen, haak in de 3 volgende stokjes telkens een stokje, haak in het volgende stokje 2 stokjes. Haak 15 x (in de 4 eerste stokjes telkens een stokje, in het volgende stokje telkens 2 stokjes). Sluit de toer met een halve vaste.

Toer 7: Haak 1 losse, haak in de 4 volgende stokjes telkens een vaste, haak in het volgende stokje 2 vasten. Haak 15 x (in de 5 eerste stokjes telkens een vaste, in het volgende stokje telkens 2 vasten). Sluit de toer met een halve vaste.

Toer 8: Haak 1 losse. Haak in elke vaste van de vorige rij een vaste. Sluit met een halve vaste.

Toer 9: Haak 3 lossen en haak in hetzelfde punt nog 2 stokjes. Haak een losse. °Sla 3 steken over en haak in de volgende steek 3 stokjes. Haak een losse.° Herhaal °...° tot het einde van de toer. Sluit met een halve vaste. Je hebt nu 28 groepjes van 3 stokjes.

Toer 10: Haak tussen elk stokjesgroepje van de vorige toer een nieuw stokjesgroepje. Doe dit als volgt: Haak 3 lossen, 3 stokjes in hetzelfde punt. *Haak tussen de volgende 2 stokjesgroepjes telkens 4 stokjes* Herhaal *...* tot het einde van de toer.

Toer 11: Haak in elke steek van de vorige toer een vaste.

Vanaf hier is het belangrijk even te gaan meten of je ondertussen de diameter van je zitting hebt gehaakt of niet.

Toer 11 bis: Indien je de diameter nog niet hebt bereikt,  herhaal je toer 9.

Toer 12: Haak in elke steek van de vorige toer een stokje. Opgelet! Steek je haakpen niet in zoals je doorgaans doet. (nl. door beide draden van de steek). Steek je haakpen enkel in de achterste draad in. Zo krijg je een soort "omslag"effect.

Toer 13 e.v.: Haak in elk stokje van de vorige rij een stokje. Sluit je toer met een halve vaste. Herhaal deze toer zoveel als nodig om de rand van je kruk te bedekken.

 

gepimpte kruk ronde granny

Afwerking?

Ik haakte op de plaats waar ik het "omslag-effect"creëerde nog een toer halve vasten om de rand van mijn zitting te accentueren. Dit is een vrij te kiezen persoonlijke touch.

Stop alle draadjes in met een stopnaald.

Ik demonteerde mijn kruk en spoot de poten flashy groen met lakverf. Op die manier kon ik mijn hoes ook goed vastzetten bij het hermonteren van mijn kruk.

 

Ik moet nog iets bekennen... ik was écht zo enthousiast dat ik ook mijn patroon niet neerschreef. Dit is dus een reconstructie die mijn maaksel redelijk goed benaderd. Ik heb mij op meerdere patronen gebaseerd voor de samenstelling ervan.

 

Voor wie graag met telpatronen werkt, wil ik graag nog onderstaand telpatroon delen:

 

ronde granny kruk

 

Wie het graag eenvoudiger houdt, kan met dit telpatroon ook perfect aan de slag om een hoes voor een kruk te maken ;-)

 

Wees vooral erg creatief! Heel veel plezier!

 

 

 


Publicación más antigua Publicación más reciente


Dejar un comentario

Por favor tenga en cuenta que los comentarios deben ser aprobados antes de ser publicados