Gratis haakpatroon: kussenhoes met kabelsteek

DIY gratis haakpatroon haakpatroon haken kabelsteek onion Onion organic cotton patroon Ulla ullawol

Ik haakte onlangs dit fleurige kussen en deel graag het patroon ervan met jullie.

Wat heb je nodig?

  • 7 bolletjes ONION organic cotton
  • haakpen 6 mm
  • 4 knopen
  • stopnaald

 

Welke afmetingen heeft mijn afgewerkte kussenhoes?

55 cm x 29 cm

 

Hoe maak je de kussenhoes?

Ik heb dit kussen met een dubbele draad gehaakt omdat ik graag een "grof" effect wou bekomen. Ik wilde een kussenhoes met structuur.

Ik haakte 72 + 2 lossen voor een kussen van ruim 55 cm breedte.

Ik had op die manier 18 kabelsteken per rij.

Je kan dit aanpassen naargelang de gewenste kussenbreedte.

[Een kabelsteek gehaakt met dubbele draad ONION Organic Cotton meet ongeveer 3,1 cm. Voor elke kabelsteek heb je 4 lossen nodig. In mijn geval: (72 lossen : 4 = 18 kabelsteken) Je kan op die manier dus zelf uitrekenen hoeveel lossen jij moet opzetten voor jouw  gewenste kussenbreedte.]

Rij 1: Haak een vaste in de tweede losse vanaf de haakpen. Haak in elke losse een vaste. Keer je werk.

Rij 2: Haak 3 lossen. Sla de eerstvolgende vaste over. Haak in de volgende 3 vasten telkens een stokje. Haak vervolgens een stokje in de eerste vaste die je had overgeslagen. Hierdoor komt je draad kruislings over je gehaakte stokjes te liggen. De eerste kabelsteek is klaar. Sla vervolgens opnieuw de eerstvolgende vaste over. Haak in de volgende 3 vasten telkens een stokje. Haak vervolgens een stokje in de vaste die je had overgeslagen. Je hebt opnieuw een kabelsteek gehaakt. Herhaal dit tot de voorlaatste vaste van rij 1. In de laatste vaste van rij 1 haak je een stokje. Keer je werk

Rij 3: Haak een losse. Haak vervolgens in elke steek een vaste. Keer je werk.

Rij 4: Haak 3 lossen. Sla de eerstvolgende vaste over. Haak in de volgende 3 vasten telkens een stokje. Haak vervolgens een stokje in de eerste vaste die je had overgeslagen. De eerste kabelsteek is klaar. Sla vervolgens opnieuw de eerstvolgende vaste over. Haak in de volgende 3 vasten telkens een stokje. Haak vervolgens een stokje in de vaste die je had overgeslagen. Je hebt opnieuw een kabelsteek gehaakt. Herhaal dit tot de voorlaatste vaste van rij 1. In de laatste vaste van rij 1 haak je een stokje. Keer je werk.

Rij 5-64: 

Haak op elke oneven rij vasten. (Zie Rij 1 en Rij 3)

Op de even rijen worden de kabelsteken gevormd. (Zie Rij 2 en Rij 4) De kruislingse draad loopt telkens van rechtsonder naar linksboven op elke rij.

Als je een vierkant kussen wil haken, zal je nog meerdere rijen moeten doorhaken.

Afwerken:

Plooi na 13 rijen kabelsteken je werk dubbel (recht op recht) en haak deze zijkanten samen aan de averechtse kant. Zo houd je een omslag van 6 rijen kabelsteken over. Plooi je hoes binnenste buiten en leg de omslagklep op het dichtgehaakte deel zodat je kussenhoes gesloten is. Zoek 4 passende knopen uit en naai ze vast op het deel onder de omslagklep. Ik deed dit met organic cotton.

Je kan de gaten in het haakwerk als knoopsgaten gebruiken. Ik gebruikte de tweede rij vanaf de onderrand van de omslagklep geteld als "knoopsgatenrij". Mijn buitenste knopen zitten in het vierde gaatje vanaf de zijranden van de omslagklep geteld. Mijn twee binnenste knopen zitten in het vierde gaatje vanaf de zijknopen geteld. (En er zitten 4 gaatjes tussen de twee binnenste knopen)

De positionering van je knopen hangt natuurlijk af van het aantal kabelsteken dat je haakte. Indien je het patroon hier hebt aangepast zal je de knopen dus eventjes moeten leggen om te zien wat er mooi uitziet. Ook wanneer je kleinere knopen kiest, zal je er wellicht 6 of 8 nodig hebben en zal je moeten herpositioneren.

Stop nu een binnenkussen in de hoes, maak de knopen dicht... et voilà!

Foto's altijd welkom! Want zoals steeds ben ik erg benieuwd naar jullie resultaten!

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                


Publicación más antigua Publicación más reciente


Dejar un comentario

Por favor tenga en cuenta que los comentarios deben ser aprobados antes de ser publicados