Wat is macramé? Alles wat een beginner wil weten... mét video tutorial :-)

Wat is macramé?

Macramé is een handwerktechniek verwant aan kantklossen, die bestaat uit het knopen van draden zodat een patroon verschijnt. Deze draden worden met de hand geknoopt.

plantenhanger macramé touw plant hout

In zijn bekendste vorm wordt macramé gebruikt om armbandjes te maken, bestaande uit vier draden. Hiervoor worden de basisknopen gebruikt, een rechte (square knot) of een gedraaide knoop (spiral knot ook wel half knot genoemd).

 half knot macrame touw

 

Tegenwoordig is deze techniek erg populair om decoratie
mee te maken zoals plantenhangers, wandversiering, dromenvangers, kussens...

hangende mand macramé fruitschaal opberger

Wat is het verschil tussen macramégaren en haak-en breigaren?

Macramégaren is een ander soort garen dan brei- of haakgaren. Het voelt stugger aan en het ziet eruit als touw. Het bestaat vaak uit 4 in elkaar gedraaide draden die elk dan weer uit 12 fijnere draadjes bestaan. Ook deze fijnere draadjes kan je nog verder rafelen.

Fonty Club 9 Macramé is een typisch macramégaren en leent zich ideaal voor het maken van (planten)hangers, wandhangers en andere decoratie met een stoere look.

Ook DMC Nova Vita leent zich uitstekend voor je fleurige macraméwerk. Dit garen is niet in elkaar gedraaid maar in elkaar geweven rond een basistouw in het midden. Het verschilt op die manier van Fonty Club 9. Dit garen is samengesteld uit 80% gerecycleerd katoen en draagt zo bij tot een duurzamere wereld. Het voelt zelfs iets zachter aan en is daarom ook geschikt voor decoratieve haak en breiwerkjes. (Inspiratie vind je in het DMD Nova Vita Patronenboek)

Voor fijnere macraméwerkjes zoals armbandjes kun je ook een katoenen garen gaan gebruiken zoals Scheepjes Organicon of Onion Organic Cotton. Deze draad is soepeler en voelt zachter aan op de huid.

 

De basisknopen op een rij...

Wil jij graag de basisknopen onder de knie krijgen?

Op het Ulla Wol -YouTube-kanaal vind je een videotutorial waarmee je meteen aan de slag kan

 

Ben je helemaal enthousiast?

In de webshop hebben we enkele kant-en klare macramé pakketten waarin meteen al het nodige materiaal zit voor jouw project. Wat dacht je van een plantenhanger of een hangende mand?

 


Publicación más antigua Publicación más reciente


Dejar un comentario

Por favor tenga en cuenta que los comentarios deben ser aprobados antes de ser publicados