Welke wol gebruik je voor een bernadette

bernadette breien breipatroon DIY ecologisch fonty fonty ombelle fonty pole garen garens onion onion alpaca+merinowool+nettles onion mohair+wool patroon Ulla verantwoord

De keuze van je garen voor een project hangt deels af van je persoonlijke voorkeur maar natuurlijk leent het ene garen zich al beter dan het andere voor wat jij exact wil maken.

In deze blogpost heb ik het over hoe je het voor jou geschikte garen uitkiest voor je bernadette.

Om dat te weten te komen, dien je eerst enkele vragen te beantwoorden voor jezelf:

  • In welke kleur wil ik mijn bernadette breien/haken?

Om dat te bepalen ga je best eens voor je kleerkast staan:
  • Welke kleuren hebben je jurken, rokken, broeken, t-shirts, blouses... waarmee je de bernadette wil gaan combineren?
  • En welke kleur past daar dan op?
  • In welke kleuren heb je reeds gilets? (Durf eens voor een vernieuwende kleur te gaan i.p.v. die vertrouwde kleur waarin je al minstens 5 gilets hebt ;-) )
Dit zijn drie belangrijke vragen om te weten te komen welke combineerbare kleur bernadette er nog ontbreekt in je kleerkast.
  • In welk soort garen wil ik mijn bernadette breien/haken?

De meeste bernadettes die je her en der ziet hebben een hoog fluffy gehalte. Dit komt doordat deze gebreid werden met garens die voor minstens de helft uit mohair bestaan. Mohair-garens hebben de eigenschap "harig" en zacht te zijn. Voor beginnende breisters is mohair soms wel een extra uitdaging. Hoe hariger je garen, hoe vervelender het is om een deel uit te trekken wanneer je een fout breit. De mohairharen gaan als het ware in elkaar klitten.
Fonty OmbelleOnion Mohair + Wool en Onion Silk - Kid Mohair zijn mohairgarens waar je zeker je gading in zult vinden als je voor een knuffelzachte fluffy look wil gaan.
Bernadettes worden vaak met (drie)dubbele draden en naalden van 10 mm gebreit. 
 
Ben je een beginnende breisters? Ga dan voor de Onion Mohair + Wool; deze breit het makkelijkste van de 3 ;-) In onze blog "Breien voor beginners: Een bernadette vest breien" vind je trouwens een patroon met tutorials voor een bernadette in Onion Mohair + Wool
Onion Mohair Wool wol kopen bernadette breien
Misschien hou je wel van knuffelzacht maar heb je het niet zo voor mohair? Dan is een garen op basis van alpaca en/of merino iets voor jou!
Onion Alpaca + Merino + Nettles en Fonty Pole combineren zowel alpaca als merino en zijn dan ook ongelooflijk zacht en warm zonder te prikken.
Ben je een beginnende breister/haakster? Ga voor Fonty Pole! Dit garen is 8 mm dik en breit erg vlot zonder dat je met dubbele draad hoeft te breien :-)
In onze blog "Gratis breipatroon: bernadette 2.0." vind je een patroon voor een bernadette met Onion Alpaca + Merino + Nettles.
bernadette breien wol kopen onion alpaca merino nettles
Je kan natuurlijk ook voor een bernadette in (bijna) zuivere merinowol gaan. Ook deze bernadettes zijn zacht en warm en prikken niet!
Onion Superfine Merino, Fonty Super Tweed en Lopi Kambgarn zijn garens die uitsluitend uit merino bestaan. Enkel de Fonty Super Tweed bevat 5% mohair om het tweed-effect te creëren.
Bezin dus eerst even voor je aan je bernadette begint of in een opwelling garen koopt. Je zal daarna alleen maar meer plezier hebben op je handgemaakte item!
Twijfel je nog? Contacteer ons gerust voor advies op maat via info@ullawol.be of kom langs ter plaatse!

Älterer Post Neuerer Post


Hinterlassen Sie einen Kommentar

Bitte beachten Sie, dass Kommentare vor der Veröffentlichung freigegeben werden müssen