Gratis breipatroon: Bernadette 2.0.

bernadette breien Breipatronen breipatroon gratis breipatroon knitpro onion onion alpaca+merinowool+nettles rechte breinaald rondbreinaald Ulla ullawol

Afgelopen week breide ik een nieuwe Bernadette. Als inspiratie gebruikte ik een exemplaar uit mijn kleerkast die volledig uit 1 pand bestaat. Het was dus een beetje een experiment maar ik ben heel tevree met het resultaat.

bernadette breipatroon

Vinden jullie mijn experiment geslaagd?

 

Natuurlijk schreef ik tijdens het breien op hoe ik het aanpakte en deel ik met veel plezier mijn geoptimaliseerde patroon met jullie. (Want zo gaat dat met experimenten... die kun je altijd wel nog optimaliseren ;-))

 

Wat heb je nodig?

6 bollen Onion Alpaca+Merinowool+Nettles

1 rondbreinaald (100 cm) - 10 mm

1 rondbreinaald (60 cm) - 9 mm

1 paar rechte breinaalden - 10 mm  of 1 rondbreinaald (60 cm) - 10 mm

stopnaald

 

Info vooraf...

 

In mijn blogbericht over de Bernadette met Onion Mohair + Wool vind je heel wat links naar filmpjes die breitechnieken voortonen. Als je graag bepaalde zaken wil opfrissen, ga dan zeker eens een kijkje nemen in het blogbericht. Ik leg er trouwens ook uit hoe je het patroon kan aanpassen aan je eigen wensen. Ook het patroon hieronder kan je gerust aanpassen aan je eigen wensen. Ik breide opnieuw een Bernadette die in de taille stopt (jurkenmens ;-) ) maar je kan hem gerust langer maken. Deze keer heeft mijn Bernadette lange mouwen maar als jij liever driekwartsmouwen wil... ook dat is mogelijk ;-)

De bernadette wordt volledig met dubbele draad gebreid. 

Mijn stekenverhouding voor een dubbele draad Onion Alpaca - Merinowool - Nettles : 10 cm x 10 cm = 11,5 steken x 14 rijen

  breipatroon bernadette ulla

 

Hoe brei je hem?

Neem je rondbreinaald (60 cm) van 9 mm en zet 60 steken op.

Rij 1 - 8:  Brei boordsteek 1/1 (= 1 steek rechts, 1 steek averechts)

[NOOT: Aangezien 60 deelbaar is door 4 kun je gerust ook boordsteek 2/2 breien = 2 steken rechts, 2 steken averechts]

Neem je rondbreinaald (100 cm) van 10 mm 

Rij 9: Brei rechts. We gaan in deze rij 10 steken meerderen als volgt: Brei 3 steken, meerder 1 steek, brei 6 steken, meerder 1 steek, brei 6 steken, meerder 1 steek enz... Na je laatste meerdering zal je nog 3 steken moeten breien. Je hebt nu 70 steken op je naald.

Rij 10: Brei averechts

Rij 11: Brei rechts

Rij 12: Brei averechts

enz... t.e.m. rij 32

Wil je je bernadette langer dan de taille dan bereken je a.d.h.v. de stekenproef en de lengte die je hem langer wil, hoeveel rijen je extra moet breien. Uitleg hierover vind je in dit blogbericht. Noteer dit ergens zodat je ook bij het voorpand hetzelfde aantal extra rijen breit :-)

Rij 33: Brei rechts. Brei 3 steken, meerder een steek, brei een steek, meerder een steek,  brei een steek, meerder een steek, brei tot je nog 5 steken hebt: brei een steek, meerder een steek,  brei een steek, meerder een steek, brei een steek, meerder een steek, brei de laatste 2 steken. (Je hebt dus 3 steken gemeerderd bij het begin van je rij en 3 steken gemeerderd op het einde van je rij. Je hebt nu 76 steken op je naald)

 

Rij 34: averechts

Rij 35: Brei deze rij idem zoals rij 33. Je meerdert dus opnieuw 3 steken aan het begin van je rij en 3 steken aan het het einde van je rij. Je hebt nu 82 steken op je naald.

Rij 36: averechts 

Rij 37: Brei rechts. Brei 3 steken, brei daarna 6x: 1 steek + 1 meerdering. Brei tot je nog 9 steken hebt op je naald. Brei 6x: 1 steek + 1 meerdering.  Aan het einde van de rij zal je nog 3 steken moeten breien.

Rij 38: Brei averechts

Rij 39: Zet 30 extra steken op bij het begin van de rij. Brei rechts en zet ook aan het einde van de rij 30 extra steken op. Deze extra steken dienen voor de mouwen. (Deze techniek gebruikte ik niet bij mijn vorige bernadette. Weet je niet goed hoe je dit moet aanpakken, bekijk dit filmpje dan even)

 

Indien je liever een driekwarts mouw wil dan volstaan 20 extra steken.

 

Rij 40: Brei averechts

Rij 41: Brei rechts

Rij 42: Brei averechts

Herhaal t.e.m. rij 60

 

Rij 61: Brei rechts. Brei 75 steken, minder een steek, brei 1 steek.

Dit is het punt waar we ons breiwerk in twee splitsen voor het voorpand. Je zal dus eerst de ene helft verder breien terwijl de andere helft blijft zitten op je rondbreinaald. Vervolgens brei je de tweede helft maar dan in spiegelbeeld van het eerste deel.

Rij 62: Neem je rechte breinaald van 10 mm of je tweede rondbreinaald van 10 mm. Brei de 76 steken averechts op de nieuwe rondbreinaald of een rechte breinaald

Brei afwisselend rechts en averechts t.e.m  rij 82

 

Rij 83: Zet 30 steken af (mouw) en brei derest rechts. (Indien je minder extra steken hebt opgezet, zet hier dan ook minder steken af ;-) )

Rij 84: Brei averechts

Rij 85: Minder 6 steken om de oksel te vormen (zoals in rij 37), brei rechts

Rij 86: Brei averechts

Rij 87: Minder 3 steken (zoals in rij 33), brei rechts.

Rij 88: Brei averechts 

Rij 89: Minder 3 steken (zoals in rij 33), brei rechts.

Rij 90: Brei averechts

Rij 91 t.e.m. Rij 114: Brei afwisselend een rij rechts en een rij averechts.

Als je bij het rugpand besloot om je bernadette langer te maken dan dien je hier evenveel rijen extra te breien bij beide voorpanden.

Rij 115 t.e.m. Rij 122: Brei 8 rijen boordsteek zoals je aan het begin van je breiwerk deed.

 

Zet je werk af.

Herneem dit voor de andere helft van het voorpand. 

 

 bernadette breipatroon ulla

 

Je breiwerk ziet er uit zoals op deze foto:

bernadette breipatroon

Vouw nu de voorpanden op het rugpand zodanig dat de boord gelijk ligt met de boord van het rugpand, en zodanig dat de zijnaden en de mouwnaden mooi op elkaar liggen. De rechterkanten liggen op elkaar. Naai de naden nu dicht met een stopnaald en stop de draadjes in.

Klaar!

Al heel benieuwd naar jullie creaties! Foto's zijn zeker welkom in mijn mailbox (sofie@ullawol.be)! Of tag me gerust op Instagram (@ulla.wol) of op Facebook.

Lukt het niet helemaal? Of heb je andere opmerkingen of vragen? Laat van je horen want ik help je graag!

Heel veel plezier met het patroon!


Older Post Newer Post


  • Els on

    Hoi!
    Ik vind dit precies wel een geweldig patroon voor mij, want ik ben niet zo’n fan van aaneen zetten 😅 Maar kan ja dat ook met gewone breinaalden? Want met rondbreinaalden ben ik niet gewoon om te breien 😊 Hoe doe je dat dan aan de voorpanden?


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published