Alles over garencategorieën en hoeveel wol je nodig hebt voor je project.

breien breitermen engelse patronen garen garencategorie garencategorieën haaktermen haken hoeveel wol heb je nodig

Garencategorieën? Heh?

Je slaat aan het pinnen en vindt een supertof patroon... in het Engels! Geen probleem toch? Je spreekt Engels en beheerst de basis haak-en breiwoordenschat. Alhoewel... Men spreekt over garencategorie 3 en heeft het over "yards". Het supertoffe patroon lijkt plots wat minder toegankelijk.

Dokter Google kan je natuurlijk een heel eind op weg helpen maar toch is het een hele puzzel en voel je je toch steeds onzeker of je alles wel juist interpreteert.

Herken je dit scenario?

Vanaf nu kan je onderstaande tool gebruiken :-)

Ik maakte een handige tabel waarin je een overzicht krijgt van de garen-categorieën en hun namen. Per garencategorie vermeld ik de diktes van de breinaalden en haaknaalden. Mijn tabel bevat eveneens een overzicht van het aantal steken dat ongeveer in 10 cm zit zowel wanneer je breit (tricotsteek) of haakt (vasten).

(Opgelet! Maak steeds je eigen proeflapje want iedereen haakt of breit anders waardoor je persoonlijke proeflapje licht kan afwijken!)

garencategorie

 

In sommige patronen spreekt men echter ook over garencategorieën die men benoemt met letters van A tot F. Dat zijn dus slechts 6 categorieën en deze komen daarom niet helemaal overeen met de indeling zoals je ze hierboven terugvindt.

Voor het bepalen van de lettercategorie waarin een garen valt, baseert men zich op de stekenverhouding van een proeflapje.

De categorieën worden dus bepaald a.d.h.v. het aantal steken in 10 cm

Categorie A = 26 – 23 steken in 10 cm

Categorie B = 22 – 20 steken in 10 cm

Categorie C = 19 – 16  steken in 10 cm

Categorie D = 15 – 12 steken in 10 cm

Categorie E = 11 – 9 steken in 10 cm

Categorie F = 8 – 5 steken in 10 cm

 

"Hoeveel garen heb ik nodig voor mijn project?"

Dit moet zowat de meest prangende vraag zijn die haaksters en breisters zich stellen. Mijn Pinterest-zoektocht hieromtrent leverde mij erg handige overzichtstabellen op maar dan wel in yards. Dat is aan deze kant van de Noordzee een beetje hetzelfde als een haakpatroon met werkbeschrijving in het Russisch.

Zo'n tabel leek mij echter best handig. Daarom heb ik ze speciaal voor jullie "vertaald". Ik heb alle lengtes in yards omgezet naar meter. Als je dit exact gaat omrekenen verkrijg je natuurlijk geen ronde getallen. Voor jullie gebruiksgemak heb ik de lengtes afgerond.

Er wordt sowieso steeds een marge voorzien omdat je voor haakprojecten en breiprojecten verschillende hoeveelheden garens nodig hebt. Voorts heeft ook de steek die je gebruikt en het feit of je je steken eerder vast of eerder los haakt of breit een invloed op het benodigde garen.

De tabel hieronder is dus zeker geen exacte wetenschap maar wel een goede hulplijn bij je eerstvolgend project!

Tot slot vermeld ik graag nog even dat de bollen wol met een cijfer van 1 - 7 verwijzen naar de garencategorie.

 

hoeveel garen heb je nodig voor je project

Vanaf nu zijn Engelse patronen voor jou een fluitje van een cent en kun je veel beter inschatten hoeveel wol je nodig hebt voor jouw volgende project :-)

In onze webshop staan bij alle garens steeds de dikte, de lengte/bol en de garencategorie vermeld. Samen met deze tabellen beschik je dus over alle info om een weloverwogen keuze te maken. Twijfel je toch nog? Bel ons of mail ons voor hulp! We helpen je graag op weg :-)

 

Veel plezier ermee!  


Publicación más antigua Publicación más reciente


 • Sandra en

  Geachte

  Ik ben absolute beginner met breien . Nu is mijn vraag als er wol staat in een patroon en ik wil die vervangen door een ander merk en de steken verhoudingen zijn bijna het zelfde kan ik dan die wol gebruiken met zelfde aantal steken ?

  Mvg

 • Nicole en

  ik heb een patroon en daar staat op yarn size 10 welk garen is dat of met welke haaknaald komt dat overeen want zag in het patroon ook dat het ook met size 30 gehaakt kon worden maar vind die maten nergens terug

 • Coppieters Nicole en

  kan u mij helpen ik heb een patroon en dat spreekt over 2 draden garencategorie E of 1 draad categorie F
  het zegt E+E is the same as F


Dejar un comentario

Por favor tenga en cuenta que los comentarios deben ser aprobados antes de ser publicados