Haak je bralette! Tips & tricks + gratis patronen :-)

Ik haakte deze week een bralette :-D

Die stond al een tijdje op mijn lijstje ;-) En kijk de zon was blijkbaar nieuwsgierig naar het resultaat want ik werkte hem gisterenavond af en vandaag heeft ze beslist om zich te laten zien!

Ik baseerde mij niet op 1 patroon maar zocht verschillende inspirerende foto's en deed daarmee mijn goesting.

En wat ik kan... dat kan jij ook!

Wat heb je nodig?

 

Hoe pakte ik het aan?

1) De cups

Eerst haakte ik de cups. Hiervoor haakte ik 2 driehoekige granny's met stokjes:

  • Je maakte een magische ring of haakt 5 lossen en sluit de toer (afhankelijk van het systeem dat jij verkiest)
  • Toer 1: Haak 3 (keer)lossen, 2 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes, 2 lossen en sluit de toer met een halve vaste (in de bovenste van de 3 keerlossen)
  • Toer 2 e.v. Haak 3 keerlossen, haak in elk stokje van de vorige toer een stokje. Wanneer je bij de twee lossen (op de hoek dus) bent aanbeland haak je daar 2 stokjes, 2 lossen en 2 stokjes. Vervolgens haak je weer in elk stokje van de vorige toer een stokje. En aan het einde sluit je de toer met een halve vaste.
  • Omdat moeder natuur mij relatief goed heeft bedeeld qua borstvolume diende ik 9 toeren te haken in totaal. Je kan gerust 1, 2, 3 toeren minder of meer haken naargelang het volume van jouw borsten.

Om de maat te nemen legde ik de eerste driehoek zo nu en dan op mijn borst. Daarbij dient de onderkant mooi onder je borst te zitten. Als je het liever exact opmeet dan dien je een meetlint van onder je borst naar boven je borst te leggen en dan kan je de hoogte van de cup aflezen. In dat geval meet je de cup zo nu en dan van hoekpunt naar overstaande zijde tot hij de gewenste lengte heeft.

 

2) De cups aan elkaar zetten

Eerst dien je de cups een elkaar te zetten. Ik bevestigde 2 hoekpunten met een stekenmarkeerder aan elkaar. Vervolgens telkde ik vanaf die markeerder 11 stokjes naar links en 11 stokjes naar rechts. Ook op die punten plaatste ik een stekenmarkeerder.

Vervolgens draai je de cups onderste boven (want anders wordt het nogal moeilijk om de rand eraan te haken ;-) )

Haak van de eerste stekenmarkeerder naar de laatste stekenmarkeerder als volgt: Haak 8 vasten, 8 stokjes (waarvan de middelste 2 in het linker en rechter hoekpunt), 8 vasten. Zet af.

 

3) Het rugstuk

Meet eerst en vooral je omtrek onder je borsten even. Zo weet je hoeveel er links en rechts nog zal moeten bijkomen voor het rugstuk.

Ik koos ervoor om de rug open te laten (dit betekent dus heen en weer haken) en het dicht te rijgen met een gehaakte ketting. Je kan er ook voor kiezen om in het rond te haken als je dat wil.

Meet de onderkant van je bralette en trek die lengte af van jouw opgemeten omtrek. Indien je net zoals ik gaat rijgen dan trek je van de overblijvende lengte   5 cm af  (de te overbruggen afstand voor het rijgkoord ;-) ) en daarna deel je die uitkomst door 2. Je haakt nu aan beide zijkanten van de cups een ketting met die lengte aan.

De eerste ketting zet je af. Na het haken van de tweede ketting, keer je je werk en kan je beginnen aan de sierboord.

 

4) De sierboord

Nu kan je als het ware gaan free stylen naar eigen goesting :-D

Zelf haakte ik eerst een rij met stokjes als basis. (terwijl ik ondertussen mijn steken telde). Voor de volgende rij verdeelde ik het aantal steken in gelijke groepjes. Ik haakte 6 lossen en zette die na 3 steken vast met een halve vaste. Zo kreeg ik een soort "net" effect. Enkel in het midden haakte ik een iets langere ketting omdat ik daar iets met waaiers wilde gaan doen in de volgende toer terwijl ik verder mijn "net-effect" nog enkele toeren wilde aanhouden.

Uiteindelijk schakelde ik voor de laatste toeren over naar de irissteek.

Wanneer de rand af is naar jouw gevoel hecht je af.

Als je stekeninspiratie zoekt voor jouw sierboord dan vind je die zeker en vast in de haakbijbel of de nieuwe haakbijbel

 

5) De sluiting

Hecht je draad aan daar waar je je cups aan elkaar hebt gezet. Haak lossen. Wanneer je lossenketting dezelfde lengte heeft als je cuprand hecht je deze met een halve vaste in het bovenste hoekpunt. Daarna ga je verder met het haken van lossen tot je ketting lang genoeg is om als schouderbandje en rijgkoord te gebruiken.

Herhaal dit nogmaals voor de andere kant.

6) Afwerken

Nu hoef je enkel nog de draadjes in te stoppen en sexy te wezen ;-)

(Ik zette mijn bralette eventjes op de pop... alleen heeft die een maatje 38 en ik niet - LOL - voor de pop valt hij dus groot uit maar voor mezelf is hij helemaal goed ;-) )

 

Volg je liever een patroon?

Bikini met bloemen (deze kan je haken met Scheepjes Organicon of Onion Organic cotton of Onion Hemp Cotton Modal )

Dive (deze kan je ook met de Fonty Bohème haken zoals mijn bralette)

Beach Rite  (deze kan je ook met de Fonty Bohème haken zoals mijn bralette)

Seashore Memories (deze haak je met Lamana Ica)


Publicación más antigua Publicación más reciente


Dejar un comentario

Por favor tenga en cuenta que los comentarios deben ser aprobados antes de ser publicados